De behandeling
Intakegesprek
De eerste afspraak bij de mondhygiëniste, noemen we de intake.
Onze mondhygiënistes werken volgens een duidelijk protocol. We beginnen bij de basis en pakken het onderliggende probleem bij de wortel aan.
Bezoekt u de mondhygiënist, dan zal het tandvlees een cijfer krijgen. Dit cijfer is de DPSIscore (Dutch Periodontal Screening Index). Dit is een landelijk afgesproken code voor de conditie van tandvlees en kaakbot.
Score 0 = gezond
Score 1 = tandvlees bloeding bij aanraken (gingivitis)
Score 2 = tandvlees bloeding bij aanraken én tandsteenophoping (gingivitis)
Score 3- = pockets van 4-5 mm., dit wil zeggen botverlies (parodontitis)
Score 3+ = pockets van 4-5 mm. met teruggetrokkentandvlees (parodontitis)
Score 4 = pockets van 6 mm en dieper (parodontitis)
Heeft uw tandvlees DPSI score 0, 1 of 2 dan is een preventieve behandeling voldoende. De behandeling zal bestaan uit reiniging, voorlichting en preventie.
Krijgt uw tandvlees score 3- 3+ of score 4? Dan is er een behandeling door de mondhygiënist nodig om parodontitis een halt toe te roepen.
Problemen in de mond zijn meestal te wijten aan tandplaque. Dagelijks vormt zich een wit/gele laag tandplaque op ieders tanden. Deze laag bestaat uit bacteriën die gaatjes (cariës) en tandvleesontstekingen ofwl gingivitis kunnen veroorzaken. Een mondhygiënist kan deze plaquelaag verwijderen en tips geven voor dagelijks onderhoud om de vorming van tandplaque te voorkomen of te verminderen.
Ophopende tandplaque kan leiden tot gingivitis.
Gingivitis kan vervolgens parodontitis veroorzaken. Meer daarover leest u hieronder:
Gingivitis / tandvleesontsteking (DPSI 1-2)
Ophopende tandplaque kan leiden tot ontstoken tandvlees (gingivitis). Ontstoken tandvlees is rood, wat gezwollen en bloedt snel. Dit is te verhelpen door professionele gebitsreiniging. Door goede mondhygiëne en op de juiste manier te poetsen, is gingivitis te voorkomen. Gingivitis is echter een veelvoorkomend probleem, maar liefst 90% van de volwassenen heeft hier in meer of mindere mate last van. Gelukkig is behandeling eenvoudig.
Parodontitis / kaakbotontsteking (DPSI 3- 3+ 4)
Bij parodontitis is niet alleen het tandvlees ontstoken, maar ook het onderliggende kaakbot. Hierdoor kunnen tanden en kiezen los gaan staan en uit vallen. Parodontitis breekt de fundering van uw gebit af, maar geeft nauwelijks pijnklachten. Symptomen bestaan uit teruggetrokken tandvlees, een vieze smaak of slechte adem en ruimte tussen tanden en kiezen of loszittende tanden en kiezen. Maar liefst 45% van de 35-plussers krijgt parodontitis. Dit proces is onomkeerbaar en behandeling is noodzakelijk om het eigen gebit te behouden.
Vervolgafspraak?
Na het beoordelen, zult u uitleg krijgen over de situatie en indien nodig wordt er met u een vervolgafspraak gemaakt.
Hebt u last van mondproblemen of hebt u andere vragen? Neem dan contact op via 076-5156574 of mail naar: afspraak@praktijkprinsenbeek.nl